UniCredit Tiriac Bank a sponsorizat cu 7.000 de euro proiectul “Salvati Marele Ecran”, initiat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), care organizeaza TIFF si Asociatia Victoria Film. Proiectul presupune transformarea cladirii Depozitul de Filme din Cluj, aflata in paragina, intr-un spatiu de interes public unde se vor putea organiza evenimente culturale in aer liber.
Spatiul va putea fi inaugurat in data de 8 august, odata cu festivalul Colors of Cluj, ce se va desfasura in perioada 08 – 10 august. Totodata, prin campania de stranger de fonduri organizata in cadrul platformei We Are Here, proiectul a reusit asfel sa atraga suma de 2.328 de euro.
Fondurile oferite de UniCredit Tiriac Bank vor fi utilizate in scopul acoperirii cheltuielilor legate de igienizarea spatiului, toaletarea vegetatiei si amenajarea unui parc cu alei de acces din lemn si pietris, racordarea la reteaua de curent electric, delimitarea si ingradirea zonei. De asemenea, va fi amenajat un spatiu de joaca pentru copii, va incepe reabilitarea unei hale aflata in incinta Depozitului si vor fi amenajate spatii comune destinate organizarii unor evenimente diverse.
Suma colectata din campania de strangere de fonduri va fi utilizata in scopul pregatirii spatiului pentru gazduirea unor evenimente precum proiectii, ateliere, concerte, expozitii sau spectacole de teatru, care sa faca din Depozitul de Filme un nou punct pe harta culturala a orasului si un loc de recreere in primul rind pentru comunitatea locala.
Depozitul de Filme, fost depozit al RADEF Romaniafilm, este astazi un spaţiu dezolant care poate deveni in timp, atat prin potenţialul sau de spaţiu alternativ de cultura urbana, cat si prin valoarea sa istorica, un spatiu potrivit pentru dezvoltarea primului muzeu al filmului din Romania.
Implicarea UniCredit Tiriac Bank in acest proiect este rezultatul strategiei bancii de a se orienta catre activitati de sustinere cultural si artistice, care pun un accent deosebit pe zona artelor vizuale, acoperind totodata domeniul muzical si al literaturii. Componenta cultural-artistica a strategiei de etica si responsabilitate a bancii se concretizeaza in implicarea sa in proiecte pe termen lung, pe care le finanteaza in calitate de partener principal.
“Salvati Marele Ecran!” urmareste stoparea fenomenului de disparitie a cinematografelor, precum si crearea unei retele de sali moderne, digitalizate, pe tot cuprinsul tarii, astfel incat, in urmatorii 10 ani, fiecare oras cu peste 20.000 locuitori sa aiba cel putin un cinema functional. In prezent, Romania este tara europeana cu cele mai putine ecrane raportat la numarul de locuitori. Daca, in 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astazi au supravietuit mai putin de 30,78% din orase nu au niciun cinematograf functional.
Alaturi de transformarea fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca, campania “Salvati Marele Ecran!” continua prin platforma online interactiva www.salvatimareleecran.ro care cartografiaza toate salile de cinematograf din reteaua aflata in proprietatea statului si prin actiunile urmatoare de reactivare a retelei cinematografice din Romania. Cinematografele fac parte din patrimoniul cultural al tarii si trebuie protejate, iar platforma isi propune sa reinvie obiceiul mersului la cinema si sa-i faca pe spectatori si pe cei responsabili mult mai constienti de importanta si valoarea cinematografiei. (A.D.).